Sint-Mariaburg in het kort
Antoon Van den Weyngaert stichtte in Antwerpen de verzekeringsmaatschappij 'Antverpia'. Met de gelden die binnenkwamen kocht hij vanaf 1895 een gebied van 400 hectaren, gelegen tussen de spoorweg Antwerpen-Essen-Roosendaal en de Kaart in Brasschaat. Het bestond hoofdzakelijk uit dorre grond, heide en bossen.
Zeer snel begon hij met de ontginning hiervan: straten en dreven werden aangelegd. Binnen de vijf jaar werden een kapel, woningen, een school en zelfs een openlucht zwembad gebouwd.
Van den Weyngaert gebruikte alle mogelijke middelen om dagjesmensen uit de stad te lokken naar de 'gezonde buitenlucht' van de landelijke, bosrijke omgeving. Een plaatselijk treintje, dat alle delen van de wijk met elkaar verbond vanaf het station van Ekeren, moest ervoor zorgen dat het een echt paradijs zou worden in de ogen van de stedelingen.
Aan de vele herbergen en hotels waren stopplaatsen.
Tal van attracties zorgden voor leute en plezier: een fanfare en verschillende verenigingen werden gesticht, toneelvoorstellingen en muziekfestivals, zelfs wielerkoersen werden ingericht.
Antverpia had achter het indrukwekkend kantoorgebouw een gasfabriek. Alle straten kregen verlichting dank zij gaslantaarns. Dat zorgde 's avonds voor een veilig gevoel. Nog voor de gemeente Ekeren of Brasschaat openbare gasleidingen hadden, maakte Van den Weyngaert het voor Sint-Mariaburg mogelijk dat de bewoners van de nieuwe wijk hun huizen met gaslampen konden verlichten. Kortom, hij creëerde een paradijselijke sfeer in de nieuwe gemeenschap, een mini Antwerpen 'in het groen'.