Kasteel Van den Bussche

Emma Van den Weyngaert (°1 januari 1882), huwde op 25 september 1910 te Sint-Mariaburg met Pierre Georges Van den Bussche, voorzitter van de Belgische Margarine Unie, directeur van margarinefabriek Le Drapeau in Merksem. Zij kregen van vader Antoon Van den Weyngaert als woning kasteel 'Deo Juvante, Plus Ultra' (met de hulp van God hogerop), gelegen tussen Floris Verbraekenlei en Boskapellei. Het werd gebouwd door aannemer Rik Vervoort naar plannen van architect Floris Verbraeken. Het kasteeldomein had een oppervlakte van 1,82 hectare. In de hoek van Vredelei-Floris Verbraekenlei stond een kapel.



Op 21 augustus 1911 werd in het gezin een zoon geboren, die de namen Charles Emma Georges Maria meekreeg. Georges Van den Bussche was zeer populair in de wijk. Hij was erelid van vele verenigingen en stamgast van Café Posthuis. Toen in 1936-37 een referendum werd gehouden om Sint-Mariaburg zelfstandig te laten worden, was hij kandidaat-burgemeester. Hij overleed op 15 september 1950 en werd onder massale publieke belangstelling ten grave gedragen. Echtgenote Emma ging op 3 januari 1953 heen.

Zoon Charles huwde met de Nederlandse Helen Cornelia Holswilder. Zij woonden in de Vredelei en kregen twee dochters. Charles overleed op 22 november 1962.

          

Steinerschool De Wingerd (1983)

In de jaren '70 werd het pittoreske kasteeltje gebruikt als restaurant 'Little Suisse', dat echter na een paar jaar stopte.
Luc Cielen stichtte er in 1983 een kleuter- en lagere school volgens de Steinerpedagogie. In "De Wingerd historiek, een persoonlijke en zeer beknopte kijk op de historiek van De Wingerd" (2009) vertelt Luc Cielen hoe hij toevallig vernam dat het kasteeltje niet meer gebruikt werd en hij besloot er een basisschool op te richten. "Ik wilde zoveel mogelijk het huis in zijn oorspronkelijke stijl herstellen en verwijderde al het donker gebeitste houtwerk, herstelde plafonds en wanden, reconstrueerde de ornamenten, legde elektriciteitsleidingen, hing de oorspronkelijke deuren weer op hun plaats, schilderde alles. Dankzij de eigenaars keerden ook schilderijen en siervoorwerpen terug naar het huis. Omdat het in 1983 nog onmogelijk was om een nieuwe gesubsidieerde school op te richten, zorgde ik ervoor dat er een extra bron van inkomsten kwam. De vzw 't Onroerend Goed zou op de benedenverdieping een café-restaurant uitbaten, terwijl de school op de eerste verdieping zou komen. Er ontstond onmiddellijk belangstelling bij de omwonenden, die spontaan hulp aanboden. Wat later besloot ook de Kalmthoutse Steinerschool 'Het Rozenpoortje', na een gesprek in café Prins Albert, om mee in het project te stappen. Om die reden kwam er een kleuterschool bij. Tegen 1 september 1983 was alles klaar. De vroegere conciërgewoning met garage werd omgebouwd tot kleuterschool (een combinatieklas met 3-, 4- en 5-jarigen en Agnes Arnouts als leerkracht). Op de eerste verdieping van het kasteeltje kwam de lagere school met de leerjaren 1, 2 en 4 bij één leerkracht". (Luc Cielen)

De naam van de school werd 'De Wingerd', verwijzend naar de oorspronkelijke eigenaar van het gebouw, Antoon Van den Weyngaert.

Pas in 1985 werd de school gesubsidieerd. Vermits meer leerlingen meer ruimte vergden, werd het gelijkvloers gebruikt als turn- en feestzaal. De tweede verdieping van het kasteel werd verbouwd tot woongedeelte voor het gezin Cielen. "In 1987 vernam ik dat het gebouw verkocht zou worden en de tuin verkaveld. Ik stelde alles in het werk om het geheel te kopen, maar al snel bleek dat er geen toelating kon bekomen worden om op dit adres een school te bouwen." Aldus Cielen. In 1988 namen kleuter- en lagere school hun intrek in nieuwe gebouwen in de achtertuin van het 'Kasteel de Galg' aan de Zwemdoklei 3. De plannen voor de nieuwbouw werden ontworpen en uitgewerkt door architect Jo Van Bouwel.

In 1990 werd het kasteel afgebroken en het domein grotendeels verkaveld.