MELDINGEN GROEN

Hoe werken wij?

Na het ontvangen van een melding, gaat onze groendienst steeds ter plaatse om te oordelen hoe dringend het onderhoud is. Gevaarlijke situaties lossen we zo snel mogelijk op. Algemeen groenonderhoud nemen we op in onze planning.

Bomen en hagen

Bomen en hagen

Nemen zonlicht weg

Het inkorten of snoeien van de top van een boom leidt tot een kortere levensduur van de boom en veroorzaakt rot. Bovendien zal een ingekorte boom zijn voedselvoorziening compenseren door veel nieuwe takken te laten groeien. Deze nieuwe scheuten zijn zwakker dan de oorspronkelijke takken en zullen dus veel makkelijker afbreken in een storm.

Snoeit, rooit de gemeente bomen om bladval te voorkomen?

Neen, want wij hebben als lokaal bestuur de ambitie om een groene gemeente te zijn en te blijven. Door ons duurzaam laanboombeheer krijgen onze bomen de kans om oud te worden. De waarde van oude bomen is immers exponentieel veel groter dan die van jonge bomen: ze vangen fijnstof op en zorgen mee voor een aangename temperatuur.

Kappen van bomen

Voor het vellen van een boom of bomen met een stamomtrek van meer dan 50 cm (gemeten op 1 m hoogte) moet je een omgevingsvergunning voor het kappen van bomen hebben. Als de bomen moeten geveld worden voor bouwwerken op het perceel, dan maakt het deel uit van een omgevingsvergunning en moet het mee opgenomen worden in de bouwplannen.
 
Als je vermoedt dat er bomen gekapt worden zonder vergunning, kan je dit hier melden.

Overhangend groen - gevaarlijke situatie

Takken en hagen die een vlotte doorgang van het voet- of fietspad belemmeren? Een boom of tak die dreigt om te vallen? Meld het hier.
Ligt de oorzaak bij een privéeigenaar, dan sturen we deze een aangetekende brief met de vraag om binnen de twee maand te snoeien.

beleid bomen en zonnepanelen

Er worden geen laan-, straat of privébomen gekapt of gesnoeid voor de installatie en rendementsverhoging van zonnepanelen. Lees het volledige besluit hier.

Heb je een suggestie voor onze groendienst? Klik hier.

 

Maaibeleid

Maaibeleid

Hoe vaak wordt er gemaaid?

De gemeente onderhoudt ongeveer 100 hectare grasbermen. Om de biodiversiteit in onze gemeente te bevorderen, maaien we het gras op bepaalde openbare plaatsen enkel twee keer per jaar. Echter, wanneer we ter plaatse vaststellen dat de begroeiing nog beperkt is, stellen we het maaien uit naar het najaar. Goede voorbeelden hiervan zijn de bermen van de Licht Vliegwezenlaan, Voshollei, de middenberm van de Bredabaan en de graspleinen rondom de Frilinglei.

Maai-mei-niet

In Brasschaat nemen wij ook deel aan de actie ‘maai-mei-niet’ omdat we mee willen helpen de klimaat- en milieucrisis aan te pakken.
De bermen die gemaaid moeten worden na deze actie proberen wij zo snel mogelijk bij te werken.

Overlast door ongewenst kruid

De Vlaamse overheid verbiedt lokale besturen om sproeistoffen te gebruiken. Om het ongewenste kruid (zoals bijvoorbeeld distels) te bestrijden hebben we dus ons maaibeheer aangepast door twee keer per jaar te maaien: de eerste keer vlak voor de bloei (eind juni/ begin juli) en een tweede keer in augustus/september. Zo vermijden we dat het ongewenste kruid in bloei gaat en zich zo kan verspreiden.

Bladeren

Bladeren

Geen plaats meer in je groene container?

Geen nood, eenmaal per jaar (tussen oktober en maart) halen we gratis de bladeren van laanbomen op via een bladkorf op de berm voor je woning. Alle straten worden bediend, en de straten met grote laanbomen werken we eerst af. Eens de korven in een jouw straat zijn leeggemaakt, worden ze geen tweede keer geledigd. Het heeft dan ook geen zin deze opnieuw te vullen. Aansluitend op het leegmaken van de bladkorven, reinigen we de bermen, goten en grachten.

Klik hier om te weten hoe je zo'n bladkorf maakt.

Bladeren blokkeren rioolputjes, straat- en dakgoten en zorgen voor vuil op straat

Straatkolken of rioolputjes worden twee keer per jaar gereinigd. Voor het vrijmaken van de straatgoten is een parkeerverbod nodig om erbij te kunnen met onze straatvegers. Daarom maakt onze technische dienst de goten enkel vrij wanneer de veiligheid ter plaatse in het gedrang komt.
Meld het hier als de veiligheid in het gedrang komt.

Verstopping van dakgoten kan je voorkomen door een gootdrain in de dakgoot te installeren. Deze zorgt ervoor dat bladeren niet ophopen bij het afwateringspunt in de dakgoot, maar opdrogen en wegwaaien. Hoewel geen mirakeloplossing, raden we toch aan om met een vakman de mogelijkheden voor een gootdrain te bespreken. Hoe dan ook blijft het regelmatige onderhoud van de dakgoot belangrijk.

Belangrijk: het politiereglement vermeldt dat je verplicht bent de voet- en fietspaden bladvrij en ijzelvrij te houden. Dit betekent dat je de bladeren voor je deur in bladkorven dient op te bergen, om het voorbijgaand verkeer mee veilig te houden en ook onze ruimdiensten voldoende plaats hebben.

Welke bladeren kan ik het best opruimen en welke laat ik het best liggen?

Bladeren zijn een zeer nuttige voedingsbron voor de natuur en wij, als groene gemeente, sporen ook aan om bladeren zo veel mogelijk te laten liggen waar dat mogelijk en veilig is. Concreet adviseren we de bladeren te gebruiken als voedingsbron voor uw tuin, met uitzondering van je gazon, want bladeren als voedingsbron zorgen voor een gezonde en vruchtbare bodem.

Begraafplaatsen

Begraafplaatsen

Het beheer van de begraafplaatsen is mee opgenomen in onze algemene onderhoudsplanning.
Iets melden? Klik hier.

Overlast dieren

Overlast dieren

Soms kan het gemeentebestuur optreden, soms krijg je advies om het probleem zelf aan te pakken. Dat hangt af van de graad van schadelijkheid en/of voorzorgsmaatregelen die kunnen genomen worden.

ratten, katten, ...

Heb je last van ratten, katten,... in je tuin of in de directe omgeving? Meld het hier.
Hier kan je ook nog een infobrochure van de Provincie Antwerpen vinden rond overlast van ratten.

Aan het onthaal van het gemeentehuis kan je voortaan gratis een rattenval krijgen.

insecten

Als openbare dienst mogen wij in geen geval sproeistoffen gebruiken. Insecten als bladluizen, wantsen, zijn dan wel vervelend, maar ze zijn niet schadelijk voor mensen of planten. Verdelging van deze insecten is dan ook niet nodig.

wespen of bijen

Een wespennest gespot? Geef het hier online door.
Voor bijenzwermen neem je contact op met een imker.

vossen of marters

Hebben vossen of marters het op je pluimvee gemunt? Een goed beveiligd kippenhok kan een slachtpartij vermijden.
Lees alles over vos- en marterbestendige kippenhokken

Eikenprocessierupsen

Eikenprocessierupsen

Vanaf half mei tot einde september kunnen eikenprocessierupsen zich massaal nestelen in (grote) eiken. Deze rupsen hebben microscopische brandhaartjes. Die lokken allergische reacties uit met roodheid, ernstige jeuk en zelfs brandwonden tot gevolg.

Preventief bestrijdt de gemeente de rupsen op deze plaatsen.

  • speelplaats Gibo Mariaburg, Annadreef
  • Baillet-Latourlei (bomen grenzend aan St. Ludgardis, overkant niet)
  • Kerkedreef: langsheen parking en speelpleintje
  • Claesstraat: stuk Bredabaan tot aan Durentijdlei
  • Eikendreef: stuk aan dienstencentrum
  • Grasdries: speelterrein
  • speelplaats Gibo Driehoek, Het Heiken
  • Oudstrijderslei
  • Ploegsebaan (chiro terrein)
  • Gilo Kaart, Schoolstraat
  • Voshollei: stuk Bredabaan - Donksesteenweg
  • Zegersdreef: stuk Lage Kaart - rondpunt Frilinglei

Heb je elders op het openbaar domein processierupsen gezien? Meld het hier.

Antitankgracht en grachten

Antitankgracht en grachten

antitankgracht

De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) is verantwoordelijk voor het onderhoud van de antitankgracht. Iets melden? Klik hier.

publieke grachten en waterlopen

Het onderhoud wordt door de provincie of gemeente beheerd.  Eventuele problemen kan je hier melden.

privégrachten

Het is de taak van de (aangrenzende) eigenaars om de grachten op hun privéterrein te onderhouden.