La Pergola

In het begin van de 20ste eeuw werd dit wonderlijk bouwwerk opgericht. Opdrachtgever en exact bouwjaar zijn niet bekend. Er is jammer genoeg heel weinig over geweten. Mogelijk was in 1911 La Pergola bewoond door Pecher, een goede vriend van de heer Friling, volksvriend en weldoener en erevoorzitter van de fanfare ‘De Vriendenschaar’.

(in het boek Koninklijke harmonie 'De Vriendenschaar' Brasschaat-Kaart 1910-1985, lezen we op pagina 49: “…Uiteindelijk stapte men, met al wie wou volgen naar ‘La Pergola, bewoond door Pecher, een goede vriend van de heer Friling, alwaar de Erevoorzitter en volksvriend ten slotte tevoorschijn kwam…”

Het perceel waarop La Pergola staat, onderaan rechts in de hoek van het domein Eikelenberg werd door dhr. Friling geschonken aan zijn dochter, Suzanne Friling, weduwe van dhr. Albert Mund.

De geschiedenis brengt ons bij het domein Eikelenberg (rond 1900 van de Mishagenstraat tot aan de Hoge Kaart).

In 1907 verkochten de toenmalige eigenaars de gronden en woningen aan Eikelenberg, met een oppervlakte van 76ha 86a publiek. Daarbij kocht handelaar Willy Friling de kopen 94 t/m 218, d.i. heel het gedeelte ten noorden van de Hoogboomsesteenweg. In de volgende jaren verwierf Friling aanpalende gronden, die samengevoegd werden tot één groot domein van 125 ha, Eikelenberg. Al in 1907 verrees een groot landhuis; daarna ontstond een groot park met een vijver, personeelswoningen met stallen, bomengroepen, bloemperken etc.

Zijn zoon René Friling, gehuwd met Louise Bracht, kreeg Oud Eikelenberg in 1930. Uit de erfenis van zijn vader verwierf hij het landhuis en het grootste deel van het domein. Enkele kleine stukken werden toegewezen aan de dochters Suzanne Friling, weduwe Albert Mund, en Françoise Friling.

In 1983 werd het deel van Suzanne Friling verkocht aan een Engelse N.V. Het 29 ha grote gebied paalde aan de Hoogboomsesteenweg en de Hoge Kaart en werd verkaveld als bouwgrond. Op dat terrein was ook La Pergola gebouwd.