Brouwerij De Kroon

Aan de basis van deze brouwerij ligt Remigius (Remi) Raets, gehuwd met Elisa Carolina De Jongh, die in 1901 de grond had aangekocht, in 1904 de gebouwen ingekocht en verder gebouwen doen oprichten. Zo ontstond een brouwerij met woonhuis, bouwgronden, tuin en verdere aanhorigheden, alles samen 5.042 m2.

Dankzij de verkavelingen langs de Lage Kaart nam de bevolking toe, groeide het aantal cafés en kende de brouwerij een stevige groei zodat er voor sneller transport een camion werd aangekocht. Weldra kon Raets werkgelegenheid bieden aan zeven werklieden en dacht hij al aan het verder uitbouwen van zijn bedrijf. Remi Raets overleed echter in 1924 en liet zijn weduwe en 5 kinderen na. De weduwe behield de brouwerij maar vanaf 1930 werd er niet meer gebrouwen. In 1932 zette zij de eigendom te koop, maar alles werd ingehouden. In 1935 kwam er een tweede publieke verkoop, dit keer met succes.

Op de hoek van de Lage Kaart en de Kenislei staat nu nog het originele woonhuis van de familie Remi Raets sr. De werkhuizen van de brouwerij lagen links naast de woning en zijn nu verdwenen.

Vermelden we nog dat Remi Raets mee aan de wieg stond van de harmonie, opgericht in 1910. (in het boek Koninklijke harmonie 'De Vriendenschaar' Brasschaat-Kaart 1910-1985, lezen we op pagina 12:
“…Maar aangezien de gewone jongens zelf niet tot een beslissing durfden te komen, gooiden de meer gegoeden als Remi Raets, gehuisvest in zijn brouwerij op de hoek van de Kenislei en de Lage Kaart, met de zonen van Moeder Mie (Frans en louis Wouters) de grootste troeven op tafel en brachten het voorstel om een ‘fanfaremaatschappij te stichten…”