Uitkijktoren Kattekensberg
De toren stond ongeveer half weg in de Emmalei, een weg van 14 m breed en 875 m lang, genoemd naar Emma, de dochter van Antoon Van den Weyngaert, en later mevrouw Van den Bussche.
Samen met de Henrilei maakten ze de verbinding tussen Sint-Mariaburg en Rustoord. Beide straten werden in 1903 ingehuldigd met grote feestelijkheden; er werd gevlagd en aan beide uiteinden van de straat stond er een triomfboog beschilderd met leuzen. Er vertrok een stoet vanuit De Kaart en één vanuit Sint-Mariaburg. Ze ontmoetten elkaar halverwege om vervolgens, vrolijk blazend, naar lokaal ‘Zwemdok’ te stappen om daar de kelen te gaan spoelen.
Op zondag 25 augustus 1912 ter gelegenheid van Rustoord kermis werd om elf uur de “Belle-vue“ toren op de Kattekensberg plechtig geopend.
Neel Simons, (daar komt de naam Simonslei van) meestergast bij de maatschappij Antverpia bouwde met zijn ploeg werklui deze toren. Het is samengesteld uit een aantal ter plaatse gekapte dennen, gemonteerd op een betonnen fundering. Door het gebruik van deze materialen paste het geheel perfect in de omgeving van het dennenbos.
Trappen voerden naar twee terrassen. Het hoogste platform stak 25 meter boven de Kattekensberg uit en gaf -bij helder weer- niet alleen uitzicht op Polder en Schelde, maar ook de kerktorens van “Calmpthout, Wuestwezel, Brecht enz.“. zag men in de verte.
Er dient op gewezen dat onze bossen in die tijd nog niet zo hoog waren en dat er bovendien nog talrijke jonge aanplantingen stonden zodat het gezichtsveld zeker niet belemmerd werd.
Volwassenen betaalden 0,25 frank, kinderen 0.10 frank.
De opbrengst van deze attractie kwam volledig ten goede aan de “Kas voor onderlinge bijstand van Sint-Mariaburg“. Als men dan weet dat er -zonder overdrijven- in de zomermaanden duizenden mensen de Kattekensberg als doel van hun uitstap verkozen, dan is het niet moeilijk om uit te rekenen dat deze ‘kas’ er zeer wel bij voer…!
Spijtig genoeg werd de toren reeds in 1925 afgebroken. Het vers gekapt hout was deels verrot zodat de veiligheid niet meer gegarandeerd kon worden…