Compostering op het recyclagepark

Het Brasschaatse GFT (groente-, fruit- en tuinafval) wordt al 15 jaar naast het recyclagepark aan de Ploegsebaan in een open installatie verwerkt tot hoogwaardige compost. Die bieden we gratis aan onze inwoners aan.

Dat zo’n composteringsproces de nodige geurhinder kan meebrengen, daar zijn wij ons als gemeente zeker van bewust. Zo’n geurproblematiek is zeer complex, daarom hebben we in een deskundige gespecialiseerd in geur aangesteld om ons te ondersteunen.

Deze deskundige heeft snuffelmetingen uitgevoerd bij de verschillende activiteiten die onderdeel uitmaken van de groencompostering, namelijk: 

  • meting tijdens het omzetten
  • meting tijdens het verhakselen
  • meting tijdens het afzeven
  • meting zonder specifieke activiteit

Deze metingen hebben ons een inzicht gegeven in mogelijke alternatieve composteermethodes (vb. frequentie van omzetten) en het effect dat deze kunnen hebben op de geuremissies (en compostkwaliteit). 

Op basis de bevindingen zijn we aan het bekijken op welke manier we een bijsturing van de compostering kunnen doen om zo de geuremissies verder te beheersen. 

Meldingen omtrent geurhinder kan je best doorgeven via onze website. Die komen dan meteen op de juiste dienst terecht.

Mocht je hierover toch nog vragen hebben? Aarzel dan niet ons te contacteren via T 03 650 29 30 of via info@brasschaat.be