stedenband Tarija

In 2004 is de stedenband opgericht tussen Brasschaat en Tarija, een stad gelegen in het zuiden van Bolivia. In een stedenband engageren twee gemeenten zich om op een duurzame manier samen te werken rond uiteenlopende thema’s om zo het beleid op lokaal niveau te versterken. Beide besturen leren van elkaars sterktes en wisselen uit rond (gezamenlijke) uitdagingen. 

Sinds de opstart hebben we onder meer samengewerkt rond:

  • uitbouw van het vrijwillig brandweerkorps Tarija-Brasschaat
  • verkeersveiligheid
    • de zebra’s
    • het verkeerspark
    • de fietspatrouille
  • afvalbeheer
  • jeugdwerking

Vandaag ligt de focus op een van de grootste gemeenschappelijke uitdagingen die we kennen: water.

Net zoals hier, kampt Tarija met periodes van overvloed en droogte, watervervuiling en een risico op drinkwaterschaarste in de toekomst.

Samen werken we aan drinkwatervoorziening, aanleg van riolering, afvalwaterzuivering, de bescherming van waterbronnen en duurzaam watergebruik.

 

Tarija in 't kort

Tarija in 't kort

Tarija is de zuidelijkste stad van Bolivia en de hoofdstad van het departement Tarija. De stad telt ondertussen meer dan 200.000 inwoners, de zogeheten ‘Chapacos’ of ‘Tarijeños’. Het is een relatief kleine, maar bovenal gastvrije stad, gelegen op een hoogte van 1860 meter.

Landbouw is één van de belangrijkste economische activiteiten, waarbij het voornamelijk gaat om suikerriet, fruit en wijnbouw. Zeker de productie van wijn en de likeur Singani wint de laatste jaren aan belang.

Het koloniale verleden van de regio zie je terug in de architectuur in het centrum van de stad, evenals in een van de belangrijkste evenementen, het festival ter ere van de patroonheilige San Roque. Dit festival vindt plaats in augustus en is sinds 2021 officieel erkend als immaterieel cultureel erfgoed. 

20 jaar stedenband

20 jaar stedenband

In 2024 bestaat onze stedenband 20 jaar.

Dat vieren we met een Boliviaanse maand in oktober.

Zelf stedenbandvrijwilliger worden?

Zelf stedenbandvrijwilliger worden?

In een stedenband engageren niet alleen twee lokale besturen zich om op een duurzame respectvolle manier met elkaar samen te werken, maar ook een groep van enthousiaste vrijwilligers.

Deze vrijwilligers informeren de Brasschatenaren over de stedenband via allerlei activiteiten, ze ondersteunen bij de werkbezoeken hier in Brasschaat (tolken, vervoer, invulling vrije tijd,..) en onderhouden hun eigen vriendschappelijke contacten met de betrokken Tarijeños.

Wil jij vrijwilligen? Check onze vacature.