Groenkapoen: vergroening voor jeugdbewegingen

Via het project ‘Groenkapoen’ zetten de Antwerpse Regionale Landschappen in op plattelands- en natuurontwikkeling op de terreinen van jeugdbewegingen.

Natuur voor en door jongeren

Er liggen nog grote kansen in het natuurlijker inrichten van terreinen van jeugdbewegingen. De vele klimaatmarsen tonen aan dat het draagvlak bij de jeugd hiervoor ook groot is. Via het project 'Groenkapoen' zullen de Antwerpse Regionale Landschappen, elk met één jeugdbeweging samenwerken om hun jeugdbewegingsterrein op te waarderen op vlak van biodiversiteit, klimaatadaptatie, ontharding en natuurbeleving.

Met Groenkapoen krijgen jeugdbewegingen een instrument in handen om woorden om te zetten naar daden en zelf te werken aan het klimaat in hun eigen leefwereld. Samen bouwen aan een klimaatrobuust jeugdbewegingsterrein wordt het uithangbord van dit project. Bovendien zoekt het lokaal beleid actief naar groen speelweefsel, ontmoetingsplekken, groenblauwe dooradering en klimaatadaptieve acties. Dit kan een win-win zijn voor gemeente en jeugdbeweging.

Vergroenen terreinen scouts Don Bosco Brasschaat en omgeving

Regionaal Landschap de Voorkempen onthardt en vergroent samen met de scouts 23ste Don Bosco en de gemeente Brasschaat de site aan de militaire woonwijk. De ruimte binnen én buiten de muren wordt aangepakt om de leden van de scouts, maar ook de kinderen uit de omgeving een plek te geven om te spelen, leren en ontdekken. Genieten van de natuur staat op de eerste plaats. De leden van de scouts, de gemeente en de buurt werden in het najaar van 2022 bevraagd tijdens een participatiemoment. Het ontwerp van een masterplan van de volledige site is momenteel in opmaak. Als alles goed gaat kan iedereen in de zomer van 2024 genieten van de nieuwe groenzone!

Meer info

Heb je vragen over het project ‘Groenkapoen’? Of blijf je graag op de hoogte van het project?
Ga naar Groenkapoen of neem vrijblijvend contact op via sarah.vanhees@rldv.be