Verder PFAS onderzoek voor site van civiele bescherming

Het Agentschap voor Zorg & Gezondheid (AZG) voerde de nodige onderzoeken en metingen uit in Vlaamse steden en gemeenten rond brandweeroefenterreinen en/of sites waar ooit in het verleden blusschuimen zijn gebruikt voor bijvoorbeeld grote industriële branden.

Je hebt ongetwijfeld de afgelopen tijd wel al eens van de PFOS/PFAS verontreiniging.

Ook in Brasschaat kwamen eerder al 3 sites in het vizier waar zogenaamde no regret maatregelen werden genomen.

  • Brandweerkazerne De Mortel
  • Civiele bescherming Miksebeekstraat
  • Fort van Brasschaat

Die maatregelen waren vooral voor kinderen tot 12 jaar, immuunverzwakte personen en vrouwen die zwanger willen worden, zwanger zijn of borstvoeding geven:

  • Eet u zelf-geteelde groenten en fruit? Wissel dan af met producten uit de handel en eet elke dag gevarieerd. Was uw fruit en groenten goed met water voor u ze eet.
  • Eet geen eieren van eigen kippen.

De omwonenden werden hierover reeds in 2022 geïnformeerd.


site Civiele bescherming verder onderzocht
Er wordt nu verder bijkomend onderzoek gedaan voor de site van de Civiele bescherming in de Miksebeekstraat waar PFAS vervuiling werd vastgesteld. Die vervuiling is vermoedelijk afkomstig van blusschuim dat op de site is gebruikt.

De overheidsdienst Regie der gebouwen is momenteel bezig met een uitgebreid onderzoek om de reikwijdte van de vervuiling te kunnen afbakenen. In het kader van dit lopend PFAS- onderzoek gaan er ook staalnamebuizen geplaatst worden op openbaar domein.

Afhankelijk van de resultaten van dit onderzoek kan het zijn dat er ook stalen genomen moeten genomen worden op omringende percelen. Als dit het geval is, worden omwonenden hiervan op de hoogte gebracht door het gemeentebestuur of door de Regie der gebouwen.

Het volledige rapport kan je op eenvoudig verzoek in kijken bij onze milieudienst. Stuur je aanvraag via milieu@brasschaat.be of T 03 650 29 30.
Eveneens vind je meer informatie op https://www.vlaanderen.be/pfas-vervuiling. Ook daar kan u met vragen en meldingen terecht via pfas@vlaanderen.be.