Wat is de verbroedering?

Al gehoord van onze verbroedering met Bad Neuenahr-Ahrweiler?

Europa vroeg in de jaren ‘80 aan verschillende Europese landen om te verbroederen met steden en gemeenten in Duitsland. Voor meer wederzijds begrip en het smeden van mooie vriendschappen. Ondertussen verbroedert Brasschaat meer dan 40 jaar met Bad Neuenahr-Ahrweiler.

Waarom verbroederen?
Bij de start van de verbroedering tussen Brasschaat en Bad Neuenahr-Ahrweiler, kortweg BN-AW, in 1982 richtten beide gemeenten een comité op om de contacten levendig te houden. Geregeld reizen er groepen naar Brasschaat of gaan Brasschatenaren naar BN-AW. De comités wisselen dan ideeën uit rond sport, kunst, cultuur maar ook maatschappelijke thema’s zoals onderwijs, politie, brandweer of publieke dienstverlening komen aan bod.

Wie zijn onze vrienden?
BN-AW ligt in de deelstaat Rheinland-Pfalz tussen Bonn en Koblenz, op ongeveer 250 km van Brasschaat. BN-AW is in oppervlakte bijna dubbel zo groot als Brasschaat, maar het telt minder inwoners: ongeveer 28.000. De stad kreeg zijn huidige vorm in 1969 door de fusie van 13 Ortsteilen. BN-AW ligt in de Ahrvallei met aan de ene kant uitgestrekte wijnbergen, aan de andere kant meer dan 3300 ha bossen. De stad bestaat uit twee delen: Bad Neuenahr is een mondaine kuurstad, Ahrweiler een volledig ommuurd en pittoresk Middeleeuws stadje. BN-AW is gezegend met veel natuur zoals parken, bossen, de meanderende rivier Ahr en vele wijnbergen. Het is trouwens het grootste rode wijngebied van Duitsland. In juli 2021 trad de Ahr buiten zijn oevers en verwoestte een groot deel van de regio. Onze zusterstad werkt in volle moed aan de heropbouw. Meer en meer toeristen vinden terug hun weg naar deze mooie regio.

Wat heeft BN-AW jou te bieden?
fietsroutes en wandelpaden door wijnbergen, bossen en langs de Ahr; musea, leuke evenementen zoals wijnfeesten, carnaval ... gezellige restaurants met lokale gerechten

Verbroeder mee!
Het Brasschaatse verbroederingscomité organiseert elk jaar in de zomer- en in de kerstvakantie een autobusreis voor individuele reizigers en families. Je kan natuurlijk ook zelf naar Bad Neuenahr-Ahrweiler trekken. Wil je volop genieten van de stad en de groene streek errond, dan is een (lang) weekend zeker aan te raden.

Oproep
Wil je met je koor, orkest, kunstgroep, sportclub, jeugdvereniging ... verbroederen met je tegenhanger in Bad Neuenahr-Ahrweiler? Aarzel dan niet het verbroederingscomité te contacteren. Misschien geven jullie dan wel binnenkort een optreden in Bad Neuenahr-Ahrweiler!

Meer info
brasschaat.be/verbroedering