Algemeen politiereglement - aanpassing uitbatingsvergunning

datum goedkeuring

28 september 2020

datum bekendmaking

8 oktober 2020

Feiten en motivering 

Op de zitting van de gemeenteraad van 30 september 2019 werd aangaande het Algemene Politiereglement Titel VII, Hoofdstuk 2 betreffende inrichtingen waarvoor een uitbatingsvergunning vereist is, goedgekeurd. ARIEC adviseert thans om het moraliteitsonderzoek, zoals voorzien in artikel 3.4§3 te beperken tot de uitbater en de aangestelden van de uitbater. Zulks onderzoek tevens uitvoeren ten aanzien van de personen die werken voor de exploitant zou een schending uitmaken van het proportionaliteitsbeginsel en bovendien kunnen leiden tot een schending van de privacy van de werknemer ingevolge het principe van openbaarheid van bestuur. 

Verder zijn er in de goedgekeurde tekst enkele kleine onregelmatigheden geslopen die dienen te worden rechtgezet. 

Juridisch kader 

de Nieuwe Gemeentewet, meer bepaald artikelen 119,119bis, 133 e.v. 134 en 135§2; de wet van 24 juni 2013 betreffende de administratieve sancties; 

Adviezen 
Er wordt gunstig geadviseerd. 

Financiële gevolgen 
Er zijn geen financiële gevolgen. 

 

BESLUIT eenparig: 

Art.1.- neemt kennis van het voorstel tot aanpassing van het Algemeen Politiereglement, Titel VII, Hoofdstuk 2 - Reglement voor inrichtingen waarvoor een uitbatingsvergunning vereist is. 

Art.2.- verleent goedkeuring aan het voorstel tot aanpassing van het Algemeen Politiereglement, Titel VII, Hoofdstuk 2 - Reglement voor inrichtingen waarvoor een uitbatingsvergunning vereist is, en wel als volgt: 

Art.3.4§3. Het moraliteitsonderzoek wordt, al naargelang het geval, uitgevoerd op de private doch voor het publiek toegankelijke plaats(en), op de uitbater, op de organen en/of vertegenwoordigers van de uitbater en op de natuurlijke personen die in feite belast zijn met de uitbating, alsook de aangestelde(n) van de uitbater.(...) 

Art.7.1§1: Elke overtreding van dit politiereglement, met uitzonder van de bepalingen in artikel 

6.2 wordt bestraft met: 

  • een administratieve geldboete van 350,00 EUR of 
  • een administratieve schorsing of intrekking van een afgeleverde toelating of vergunning of 
  • een tijdelijke of definitieve administratieve sluiting van een instelling. 

Art.7.2§1: Telkens wanneer de openbare orde (met inbegrip van overlast) in gevaar is, kan de burgemeester maatregelen nemen om dit gevaar of het risico erop, te doen ophouden. Indien deze maatregelen niet worden uitgevoerd, kan de burgemeester van ambtswege op kosten en risico van degene die in gebreke gebleven is, tot uitvoering laten overgaan. 

§2. Het niet naleven van de maatregelen van de burgemeester wordt bovendien bestraft met de in artikel 7.1 voorziene administratieve sancties.