wapenschild, vlag en logo

logo

logo

Het wapenschild bestaat 92 jaar. Het gemeentebestuur in 2006 was van oordeel dat een hedendaagse en vooruitstrevende communicatie ook de juiste instrumenten vereist. Eén daarvan was een nieuwe look via een herkenbaar en sterk beeldmerk, uniek voor onze gemeente. Het gemeentewapen, dat beschermd is, zal in de toekomst verder gebruikt worden in het zegel van de gemeente en op plechtige akten en documenten. De officiële vlag wordt niet gewijzigd.

De gemeente koos bewust voor een nieuw en fris logo met een eigentijdse, dynamische en kwaliteitsvolle uitstraling: een gemeente die er is voor jong en oud. Het verwijst naar een handtekening, een gekrulde uitlopende letter b. Het staat symbool voor het engagement van de gemeente en haar bestuur. Naast de herkenbare b, sluit het onderschrift Brasschaat verdere twijfel uit. De rode kleur komt voort uit de kleuren van het wapenschild en vlag. Het is een krachtig en esthetisch logo, niet modegebonden maar eerder tijdloos.

4edb7da3-161e-4979-b593-a2850a12b2cd.jpg

vlag

vlag

Bij een feest, georganiseerd ter ere van graaf de Baillet Latour, werden de openbare gebouwen en woningen versierd met de kleuren van de familie de Baillet: blauw en geel. Deze kleuren bleven geruime tijd de Brasschaatse kleuren, ze zijn echter nooit officieel vastgelegd.

Pas in 1979 stelde de gemeenteraad bij Koninklijk Besluit de officiële gemeentevlag vast: drie banen van rood en wit en van rood, hoogte der verhouding 1, 3, 1, met op de witte baan het gemeentewapen. Sindsdien zijn rood en wit de officiële kleuren van de gemeente Brasschaat.

084ad3b4-2872-49d3-b31e-a15c7ec1de0b.jpg

wapenschild

wapenschild

4ac60af6-abdd-47b0-89e0-b1b97426d6a7.jpg

Op 18 november 1913 werd Brasschaat bij Koninklijk Besluit in de adeldom verheven op eensluidend advies van de minister van Binnen- en Buitenlandse Zaken en de Heraldieke Raad. Het wapen dat Brasschaat verkreeg, werd beschreven in een oorkonde: In rood, een zilveren zalm, recht gelegd, vergezeld in het hoofd van twee ruiten van 't zelfde, alles omringd van acht zoomsgewijze geplaatste Sint-Andrieskruisen, insgelijks van zilver: het schild links gehouden door een Sint-Antonius aan de voet van de heremijt liggende, insgelijks links, een geklokt varken, alles van zilver.

De afbeelding van Sint-Antonius met het geklokte varken bevond zich in het zegel dat gedrukt werd op de akten van de aloude kapel. Deze kapel, die aan de oorsprong ligt van Brasschaat, was toegewijd aan de Heilige Sint-Antonius. Later is de kapel vervangen door wat nu de voornaamste kerk van Brasschaat is, de Sint-Antoniuskerk op het Armand Reusensplein.
Het wapen van Brasschaat is een herinnering aan de blazoenen van de Heren van Breda (Sint-Andrieskruisjes), de familie de Lalaing (Ruiten) en de Prins van Salm-Salm (Zalm). Vanaf de twaalfde eeuw hoorde de heerlijkheid van Ekeren voor het grootste gedeelte toe aan de Heren van Breda. Later is deze heerlijkheid overgegaan naar de Graven van Hoogstraten, de de Lalaings, en tot slot naar de prinsen van Salm-Salm.

In 2006 heeft de voormalige directeur van de tekenacademie, Frans Bellens, het wapenschild in een modern jasje gestopt om te kunnen gebruiken in combinatie met het nieuwe logo.

e50842fb-ef36-4474-861e-d44db9d36e73.jpg