UiTPAS- Retributie 2021-2025 op het afleveren van een UiTPAS Van Polder tot Kempen.

datum goedkeuring

28 juni 2021

datum bekendmaking

30 juni 2021

feiten en motivering
Vanuit Publiq VZW (beheerder van de UIT-databank en UITPAS op Vlaams niveau) worden lokale besturen gestimuleerd tot oprichting van een UiTPAS-regio voor het implementeren van een UiTPAS. Een UiTPAS is een voordeelkaart voor vrijetijdsactiviteiten. Mensen die deelnemen aan een UiTPASactiviteit kunnen punten sparen dewelke omgeruild kunnen worden voor extra voordelen. Er is ook een kortingsregeling voorzien voor mensen met een kansenstatuut. Hoewel de UiTPAS een initiatief is vanuit Vlaanderen wordt het gehele gebied opgedeeld in "UiTPAS-regio's". Elke regio staat autonoom in voor de praktische organisatie, onderlinge samenwerking, kortingstarief en voordelen.

Er werden gesprekken opgestart met diverse gemeenten uit de regio om de bereidheid na te gaan of er in deze gemeenten draagvlak aanwezig is om gezamenlijk van start te gaan met een UiTPAS. Uiteindelijk werd er voorgesteld om een UiTPAS-regio op te starten via projectvereniging Biscuit. Inmiddels zijn 4 bijkomende gemeenten toegetreden tot projectvereniging Biscuit teneinde samen een UiTPAS-regio op te starten. De deelnemende gemeenten zijn: Brasschaat, Brecht, Essen, Kalmthout, Schilde, Schoten, Stabroek, Wijnegem en Wuustwezel.

De 'commerciële' naam van deze UiTPAS werd, door de Raad van Bestuur van Biscuit, bepaald op "Van Polder tot Kempen" .

Lanceringsdatum wordt voorzien op 1 oktober 2021. We starten met een gemeentelijk aanbod en breiden in 2022 mogelijks uit door aansluiting van verenigingen, sportclubs, DKO en gesubsidieerde kunst- en vrijetijdsinstellingen.

Publiq vzw, aangesteld door de Vlaamse regering om UiTPAS in heel Vlaanderen uit te rollen, helpt onze regio met de voorbereiding voor de implementatie en blijft ons gedurende het verdere verloop 2 van 3 ondersteunen. Met de uitrol van UiTPAS zetten we in op meer en een bredere communicatie van het bestaande vrijetijdsaanbod in de betrokken gemeenten. Op die manier willen we alle inwoners aanzetten tot meer vrijetijdsparticipatie. We verlagen de financiële drempel voor kansengroepen en leiden ze toe via gerichte communicatie.

Het is financieel aangewezen om vanaf 1 oktober 2021 voor de aflevering van een UiTPAS tarieven vast te stellen.

juridisch kader
Het decreet van 22 december 2017 en latere wijzigingen over het Lokaal Bestuur.

financiële gevolgen
De opbrengst is afhankelijk van het aantal verkochte UiTPASSEN.

BESLUIT eenparig:

Art.1.- Met ingang van 1 oktober 2021 en eindigend op 31 december 2025 wordt een retributie geheven op het afleveren van een UiTPAS Van Polder tot Kempen als volgt:

  • tarief UiTPAS met normaal tarief: 5 euro
  • tarief UiTPAS met jongerentarief (tot 18 jaar): 2 euro
  • tarief UiTPAS met kansentarief (alle leeftijden): 1 euro
  • tarief voor een UiTPAS met normaal tarief na verlies: 1 euro

Indien men geen recht meer heeft op het kansentarief dient er een nieuwe UiTPAS aangevraagd te worden. Het tarief voor deze nieuwe pas is gratis. Indien men in het bezit is van een UiTPAS aan normaal tarief en men recht heeft op het kansentarief kan men gratis een nieuwe UiTPAS aanvragen.

Art.2.- Definitie

Onder UiTPAS moet worden verstaan een UiTPAS die werd afgeleverd door Biscuit onder de naam Van Polder tot Kempen. UiTPAS Van Polder tot Kempen is geldig in de deelnemende lokale besturen.

Art.3.- De retributie is verschuldigd door de aanvrager en wordt geïnd op het ogenblik van de afgifte van de UiTPAS.

Art.4.- Artikel 177 van het Decreet Lokaal Bestuur voorziet in de mogelijkheid om een dwangbevel uit te vaardigen met het oog op de invordering van onbetwiste en opeisbare niet-fiscale schuldvorderingen.

Bij betwisting kan het gemeentebestuur zich tot de burgerlijke rechtbank wenden om de retributie in te vorderen.