duurzame helden 2021

Om onze duurzame helden van 2021 in de kijker te zetten creëerde we een podcastreeks. Ben jij benieuwd naar het verhaal achter deze Brasschaatse duurzame helden? Dan kan je hier naar hun verhaal luisteren.

Fietsbieb

Kinderen zijn een fiets snel ontgroeid wat ervoor zorgt dat dit heel wat geld kan kosten wanneer mensen telkens een nieuwe fiets moeten kopen. Deze groep aan enthousiaste vrijwilligers startte dan ook in 2020 de fietsbieb op waar je kinderfietsen kan uitlenen voor 20 euro per jaar. Ze zijn alvast gestart met 30 fietsen in verschillende formaten die ze een tweede leven ingeblazen hebben. Alle fietsen worden telkens nagekeken en waar nodig hersteld. Zo promoten zij niet alleen duurzame deelmobiliteit, maar wordt overconsumptie van grondstoffen tegengegaan, circulaire economie gepromoot en dragen zij bij aan armoedebestrijding in Brasschaat. Want ieder kind heeft recht op een veilige fiets!

Hilde Buysse, de enthousiaste ecologe

Hilde is voor sommigen al een bekende door de vele projecten waarin ze al dan niet zelf of in samenwerking met Velt of de gemeente actie ondernomen heeft. Niet alleen zit Hilde in het bestuur van Velt Brasschaat, maar vertegenwoordigt ze ook de vereniging in de duurzaamheidsraad en de Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking, is ze compostmeester, een gepassioneerde ecologiste ... en nog veel meer dan dat. Ze stelde haar eigen tuin open voor het publiek tijdens de ecotuindagen, plant in samenwerking met de wijkverenigingen veldbloemen in verschillende bermen, knotwilgen...

jeugdbond voor Natuur en Milieu Akerland

Bij JNM hechten ze veel belang aan de SDG's en hebben dit dan ook sterk opgenomen in hun hele werking. Zo was JNM steeds sterk vertegenwoordigd op de klimaatmarsen in Brussel waar ook zij hun stem lieten horen. Daarnaast leren ze hun leden spelenderwijs over het klimaat en bewust omgaan met het milieu. Dit doen zij onder andere door hun deelname aan de actie 'Verover de Ruimte' als bewustmaking van de voordelen van deelwagens of door hun startdag die volledig rond het thema bont draaide. Ze zette ook sterk in op het beschermen van leven in het water en op het land door beheerswerken te doen om onder andere salamanders te beschermen, maar organiseren ze ook elk jaar een zwerfvuilactie en doen ze mee aan de paddenoverzet om zo de water- en landdieren te helpen.

Joris Thoné van Natuurtuin vzw

Joris is de oprichter van de Brasschaatse Natuurtuin vzw waar hij autochtone planten kweekt Autochtone planten hebben zich eeuwenlang aangepast aan de lokale groeiomstandigheden. Daardoor hebben autochtone populaties andere genetische eigenschappen dan niet-autochtone populaties. Dit zorgt ervoor dat deze planten soms beter bestand zijn tegen ziektes, vorst, extreme weersomstandigheden etc. Met deze tuin probeert Joris dan ook zijn steentje bij te dragen aan het bewaren van de biodiversiteit door de genen van deze inheemse oerplanten te bewaren in zijn natuurtuin. Joris verkoopt ook zaden en scheuten uit zijn natuurtuin zodat deze inkomsten gebruikt kunnen worden voor de uitbreiding en het onderhoud van de natuurtuin.

Marcel Peeters VOC Brasschaat-Kapellen

Marcel is oprichter en beheerder van het VOC Brasschaat-Kapellen, nu ook gekend als Wilde Dieren In Nood waar hij samen met zijn team het gespecialiseerd opvangcentrum voor dieren in nood draaiende houdt. Marcel richtte het opvangcentrum voor vogels en wilde dieren op in 2006 op zijn thuisadres. Sindsdien is het verder gegroeid.

In een steeds meer verstedelijkt gebied krijgen dieren het namelijk steeds moeilijker om te overleven. In 15 jaar tijd is het VOC dan ook uitgegroeid tot een volwaardig en goed functionerend opvangcentrum dat dieren opvangt, revalideert en opnieuw vrijlaat in de vrije natuur. En dit allemaal onder leiding van Marcel. Daarnaast zet het VOC ook in op milieueducatie, onderzoek, sensibilisering en het opleiden van stagiaires.

Pure pauze

Pure pauze is een inclusief eethuis waar huisbereide en gezonde lunches geserveerd worden. Ze hebben niet alleen aandacht voor het milieu, maar dragen ook gelijke toegang tot waardig en inclusief werk voor iedereen hoog in het vaandel.

Hun team bestaat uit mensen met en zonder een handicap die voor de heerlijke uitvoering van hun menu zorgen. Daarnaast maken ze zo veel mogelijk gebruik van composteerbare verpakkingen om hun afvalhoop zo veel mogelijk te reduceren.

Robbe onze zwefvuilvrijwilliger

Robbe, één van onze jongste zwerfvuilvrijwilligers met een passie voor afval en alles dat ermee te maken heeft zoals de afval ophaling, verwerking etc. Hij is dan ook al een bekende bij de gemeenschapswachten door de interesse die hij steeds in ons afvalbeleid toont.

Robbe werkt actief mee aan het reduceren van het zwerfafval in Brasschaat door met veel passie op stap te gaan door de gemeente waar hij het afval dat andere mensen jammer genoeg achterlaten opruimt en zo zijn steentje bijdraagt aan een schoner Brasschaat met minder zwerfvuil.