Retributie 2021-2025 op het gebruik van het recyclagepark. Wijziging
datum goedkeuring
27/09/2021
datum publicatie
29/09/2021
Feiten en motivering
Het besluit van de gemeenteraad van 14 december 2020 houdende goedkeuring van de retributie 2021-2025 op het gebruik van het recyclagepark.
De recyclageparken worden door IGEAN intergemeentelijk geëxploiteerd. Het recyclagepark maakt deel uit van regio noord. De inwoners van een gemeente kunnen dus niet enkel terecht op het recyclagepark van hun gemeente, maar eveneens op het recyclagepark van een andere gemeente die deel uitmaakt van dezelfde regio. Dit intergemeentelijk gebruik van de recyclageparken is alleen maar mogelijk als er gewerkt wordt met uniforme retributies.
Het voorstel van de Raad van bestuur van IGEAN om de huidige tarieven te indexeren op basis van het resultaat van de recyclageparkindexRI2021.
Deze index reflecteert de stijgende ophaal-, exploitatie- en personeelskosten op jaarbasis. Met deze indexatie wordt de verhouding tussen kosten en inkomsten in evenwicht gehouden en blijft de impact van bijsturingen in de toekomst beperkt.
Ook bedrijven en zelfstandigen hebben toegang tot het recyclagepark. De retributies die aan de bedrijven en zelfstandigen worden gevraagd moeten marktconform en dus kostendekkend zijn.
Op het recyclagepark wordt diftar met weging toegepast, waarbij de betalende fracties worden gewogen en onmiddellijk afgerekend volgens het aangeleverde gewicht. Een goede verhouding tussen de retributies voor de verschillende fracties, gratis of betalend, is noodzakelijk om een correcte sortering te stimuleren. Dankzij de invoering van diftar werd een sterke reductie van de hoeveelheden ongesorteerd afval (grofvuil en gemengd bouw- en sloopafval) bekomen.
Om de intergemeentelijke werking te garanderen en om afvaltoerisme te vermijden is het noodzakelijk dat alle gemeenten van de regio noord eenzelfde retributiesysteem toepassen.
Het is financieel aangewezen om met ingang van 1 oktober 2021 de tarieven jaarlijks te indexeren.
Juridisch kader
De gemeente Brasschaat is lid van IGEAN milieu & veiligheid en heeft beheersoverdracht aan IGEAN milieu & veiligheid gedaan voor de exploitatie van het recyclagepark.
De omzendbrief OMG 2020/0 2021/1 van 18 december 2020 betreffende de wijziging en actualisatie van de omzendbrief van 27 augustus 2008 over inzameling van asbestcement op de recyclageparken in het Vlaamse Gewest.
Het Uitvoeringsplan huishoudelijk afval en gelijkaardig bedrijfsafval 2016-2022 stelt het beleid in Vlaanderen vast rond de selectieve inzameling en verwerking van huishoudelijk afval en gelijkaardig bedrijfsafval, en dus ook voor de werking en exploitatie van een recyclagepark.
Het Materialendecreet implementeert de Europese kaderrichtlijn (EG) 2008/98 voor het beheer van afvalstoffen in Vlaanderen.
Artikel 26 van het Materialendecreet geeft aan de gemeenten de opdracht om huishoudelijke afvalstoffen zo veel mogelijk te voorkomen of te hergebruiken, op regelmatige tijdstippen op te halen of op een andere wijze in te zamelen.
Artikel 10 van hetzelfde decreet bepaalt dat de gemeenten de kosten van het beheer van huishoudelijk afval moeten verhalen op de afvalproducenten.
Het Vlaams Reglement voor het duurzaam beheer van materialenkringlopen en afvalstoffen, VLAREMA, bevat o.a. voorschriften voor de selectieve inzameling van afvalstoffen.
Artikel 5.1.1 van het VLAREMA bepaalt dat de gemeenten het principe “de vervuiler betaalt” moeten toepassen bij de berekening van de bijdrage in de kosten die door de burger moet worden betaald. Bijlage 5.1.4 van het VLAREMA legt de minima en maxima tarieven vast voor de inzameling van een aantal afvalstoffen op het recyclagepark.
De minima en maxima tarieven zoals vermeld in bijlage 5.1.4 van het VLAREMA worden jaarlijks op 1 januari aangepast op basis van de evolutie van de gezondheidsindex.
Artikel 4.3.2 van het VLAREMA bepaalt dat bedrijven en zelfstandigen verplicht zijn om hun afval gesorteerd aan te bieden.
Het decreet van 22 december 2017 en latere wijzigingen over het Lokaal Bestuur.
Financiële gevolgen
Met deze indexatie wordt de verhouding tussen kosten en inkomsten in evenwicht gehouden.
BESLUIT:
Met 18 ja-stemmen (Philip Cools, Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Bruno Heirman, Karina Hans, Jan Jambon, Bart Thijs, Walter Vermeulen, Erwin Callens, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Dieter Heughebaert, Cathy Mallentjer, Anne Van Aperen en Tom Versompel), 13 neen-stemmen (Dirk de Kort, Dimitri Hoegaerts, Bart Brughmans, Jef Konings, André Van Mechelen, Luc Van der Schoepen, Rudi Pauwels, Robrecht Eeman, Ingeborg Hermans, Kasper Vanpoucke, Johan Caluwé, Robert Geysen en Ellen Somers).
Art.1.- Met ingang van 1 oktober 2021 en eindigend op 31 december 2025 wordt een retributie gevestigd op de aanvoer van volgende afvalstoffen op het recyclagepark:
• grofvuil
• gemengd bouw- en sloopafval
• asbesthoudend afval (cementgebonden)
• kalkplaten en cellenbeton
• grond
• vlak glas
• zuiver steenpuin
• houtafval
• groenafval (gratis voor Brasschaatse inwoners)
• piepschuim: enkel voor bedrijven en zelfstandigen
• zuivere plastic folie: enkel voor bedrijven en zelfstandigen
Art.2.-
§1. Het bedrag van de retributie dat is verschuldigd door eenieder (behalve bedrijven en zelfstandigen) die gebruikt maakt van het recyclagepark voor de aanvoer van de in artikel 1 genoemde afvalstoffen, wordt als volgt vastgesteld:
- grofvuil 0,267 euro/kg
- gemengd bouw- en sloopafval 0,267 euro/kg
- asbesthoudend afval (cementgebonden) 0,267 euro/kg
- kalkplaten en cellenbeton 0,043 euro/kg
- grond 0,043 euro/kg
- vlak glas 0,043 euro/kg
- zuiver steenpuin 0,043 euro/kg
- houtafval 0,043 euro/kg
- groenafval 0,043 euro/kg
- groenafval Brasschaatse inwoners 0,000 euro/kg
- verpakkingsmateriaal asbesthoudend afval 1,067 euro/verpakking
§2. Elk gezin krijgt jaarlijks een vrijstelling van 1.000 kg voor asbesthoudend afval. Vrijstellingen kunnen niet opgebouwd worden. Op het einde van het jaar vervalt de resterende vrijstelling. Een gezin bestaat uit alle personen die in het bevolkingsregister aan elkaar gekoppeld zijn via het ‘gezinshoofd’.
Art.3.-
§1. Het bedrag van de retributie voor bedrijven en zelfstandigen wordt als volgt vastgesteld:
- grofvuil 0,267 euro/kg
- gemengd bouw- en sloopafval 0,267 euro/kg
- asbesthoudend afval (cementgebonden) 0,267 euro/kg
- kalkplaten en cellenbeton 0,085 euro/kg
- grond 0,085 euro/kg
- vlak glas 0,085 euro/kg
- zuiver steenpuin 0,085 euro/kg
- houtafval 0,085 euro/kg
- groenafval 0,085 euro/kg
- piepschuim 5,337 euro/zak
- zuivere plastic folie 4,270 euro/zak
- verpakkingsmateriaal asbesthoudend afval 1,067 euro/verpakking
§2. Bedrijven en zelfstandigen krijgen geen vrijstellingen.
§3. Er wordt maximaal 1.000 kg per dag per bedrijf en zelfstandige aanvaard. De afvalstoffen moeten gesorteerd naar het recyclagepark gebracht worden. Alleen vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen worden aanvaard. Vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen zijn afvalstoffen die ontstaan zijn ten gevolge van activiteiten die van dezelfde aard zijn als van deze van de normale werking van een particuliere huishouding, en die omwille van de aard, de samenstelling en de hoeveelheid vergelijkbaar zijn met huishoudelijke afvalstoffen.
Art.4.-
Om ervoor te zorgen dat de retributies marktconform zijn zullen de retributies jaarlijkse aangepast worden, rekening houdend met de recyclageparkindex.
Om de totale recyclageparkindex (RI) samen te stellen worden de verschillende kostensoortindexen gewogen volgens het aandeel van de kostensoort (O,E en P) in de totale betrokken kosten (K) in jaar x.
Dit geeft volgende formule:
RI(x+1)=(Iox*Ox/Kx) + (Iex*Ex/Kx) + (Ipx*Px/Kx)
RI wordt naar boven afgerond op vier decimalen.
De drie kostensoorten volgen elk een eigen index:
1. Ophaalkosten
Iox = kost per opgehaalde ton jaar x / kost per opgehaalde ton jaar x-1
2. Exploitatiekosten
Iex= afgevlakte gezondheidsindex december jaar x / afgevlakte gezondheidsindex december jaar x-1
3. Personeelskosten
Personeelskosten stijgen telkens de spilindex overschreden wordt
Ipx = gemiddelde overschreden spilindex jaar x / gemiddelde overschreden spilindex jaar x-1
De index RI(x+1) zal jaarlijks toegepast worden vanaf 1 juli in jaar x+1. De aangepaste retributies, na toepassing van de index RI(x+1), zullen worden afgerond op 3 decimalen. Indien het 4de decimaal 5 of hoger is, gebeurt er een afronding naar boven, indien 4 of lager is er een afronding naar beneden. De totale retributie zal bij elke afrekening afgerond worden op 2 decimalen.
Voorafgaand aan de toepassing zal het resultaat van de index RI(x+1) telkens ter goedkeuring worden voorgelegd aan het college van burgemeester en schepenen van alle gemeenten van regio noord, uiterlijk op 15 mei. Indien een college niet akkoord is om de index RI(x+1) toe te passen dienen zij dit
uiterlijk te laten weten aan IGEAN op 15 juni.
Art.5.- De gemeentelijke diensten en de diensten van andere lokale openbare instellingen gevestigd op het grondgebied worden vrijgesteld van de retributie.
Art.6.- De betaling gebeurt ter plaatse aan de betaalterminal. Bedrijven en zelfstandigen krijgen regelmatig een factuur voor de retributies die ze in de voorafgaande periode betaald hebben. Bij ontstentenis van betaling kan de toegang tot het recyclagepark geweigerd worden. Bij gebrek aan betaling in der minne zal de retributie burgerrechtelijk ingevorderd worden.
Art.7.- Toegangskaarten
§1. De toegelaten gebruikers die niet beschikken over een elektronische identiteitskaart dienen zich te registreren op het recyclagepark en verwerven maximaal twee toegangskaarten per gezin om het recyclagepark te betreden. Voor elke toegangskaart wordt een retributie gevraagd van 5 euro met uitzondering van een defect van de toegangskaart dat niet te wijten is aan het verlies of misbruik door de gebruiker op voorwaarde dat de defecte kaart overhandigd wordt aan het recyclagepark.
§2. De gemeentelijke diensten en de diensten van andere lokale openbare instellingen gevestigd op het grondgebied worden vrijgesteld van de retributie.
Art.8.-
Het gemeenteraadsbesluit van 14 december 2020 houdende vaststelling van de tarieven 2021-2025 op het gebruik van het recyclagepark wordt opgeheven vanaf de inwerkingtreding van onderhavig besluit.