uitbreken en water laten infiltreren
Enkel een niet-verharde bodem kan water vasthouden en zo laten infiltreren in de ondergrond. Dit is niet enkel belangrijk in tijden van droogte, maar ook bij hevige regenval. Er zijn heel wat mogelijkheden om plekken opnieuw (meer) waterdoorlaatbaar te maken, ook in jouw eigen tuin. Een ontharde tuin zorgt bovendien voor een aangenamere en koelere leefomgeving, een betere bodemkwaliteit en bovenal een hogere biodiversiteit.
Plaats een houten terras (in duurzaam hout of bamboe) in plaats van een betonnen of stenen exemplaar. Is er toch verharding nodig, bijvoorbeeld voor een oprit naar de garage. Kies dan voor waterdoorlaatbare varianten, zoals halfopen verharding of grastegels.
Wordt het regenwater van op je dak nu afgevoerd via de riolering? Laat het weglopen via je tuin zo kan het water in de grond infiltreren. Pas je regenpijp aan met een elleboog of een regenpijpaftakker zo loopt het water naar je regenton en/of je tuin.
Groendaken leveren ook een belangrijke bijdrage aan het vertragen van waterafvoer. Een deel van het regenwater wordt vastgehouden door je groendak voor het terug verdampt. Tijdens zware buien helpt een groendak om de piekafvoer van zware buiten af te vlakken. Het is een soort buffer.