Hoe gaan we onze bestaande gebouwen fossielvrij verwarmen in de toekomst?
Er werd aan de slag gegaan met veel lokale informatie zoals waar de huidige warmtevraag zich bevindt, hoe die opgewekt wordt, welke warmtebronnen er beschikbaar zijn, …
Het resultaat van al die data is een warmteplan. Dit is een verplicht beleidsplan voor lokale besturen waarmee we concreet aan de slag kunnen om opportuniteiten voor toekomstgerichte warmteprojecten nu of op termijn te realiseren om Brasschaat fossielvrij te maken.
Waarom maakten we dit warmteplan?
Waarom maakten we dit warmteplan?
Als lokaal bestuur engageren we ons voor het klimaat via het burgemeestersconvenant, het lokaal energie- en klimaatpact en ons eigen klimaatplan. Het warmteplan vormt daar een onderdeel van.
Het zorgt er voor dat wij een plan hebben hoe we de gebouwen en woningen in Brasschaat fossielvrij kunnen verwarmen. Op deze manier beschermen we onze gemeenschap tegen schommelingen in energieprijzen door internationale conflicten en verminderen onze CO2 uitstoot voor een meer leefbare omgeving voor de volgende generaties.
Energielandschap Noordertuin
Warmteplanning is een ingewikkelde materie, gelukkig staan we er niet alleen voor. We worden mede ondersteund door de experten van de provincie Antwerpen en samen met 7 buurgemeenten wisselen we expertise en ervaring uit via het zogenaamde “Energielandschap Noordertuin”. Dit warmteplan is dan ook het resultaat van een samenwerking van deze verschillende bestuursniveaus en disciplines.
Nieuwe warmteoplossingen zijn niet goedkoop. Maar niets-doen is op termijn veel duurder, en veroorzaakt meer schade voor burgers, ondernemingen enz. Europa ondersteunt echter de warmtetransitie en biedt verschillende subsidies aan voor onderzoek en uitrol van warmteprojecten. Met Noordertuin trachten we zoveel mogelijk van deze beschikbare middelen te kunnen inzetten.
warmtezoneringskaart
warmtezoneringskaart
Het warmteplan bevat ook een warmtezoneringskaart. Dit is een kaart waarop aangeduid staat in welke delen van de gemeente welke fossielvrije warmteoplossing het meest aangewezen lijkt. Dat kan bijvoorbeeld een individuele warmtepomp zijn of een collectieve oplossing (warmtenet) met het gebruik van warmte uit de bodem, oppervlaktewater of restwarmte.
Wens je meer info? Via deze interactieve kaart kom je meer te weten.
Wat zijn de toekomstplannen?
Wat zijn de toekomstplannen?
Eén van onze beleidsaanbeveling uit dit warmteplan is dan ook om de volgende jaren te bekijken hoe we inwoners, organisaties en ondernemers kunnen stimuleren om de overgang van stookolie of gas naar een warmtepomp te maken nadat het gebouw voldoende energetisch geïsoleerd is.
Elke gemeente binnen Noordertuin heeft haar eigen startkansen, zodat we in de toekomst kunnen leren van elkaars ervaringen. Zo zal Brasschaat één van de clusters waar er potentieel is voor een kleinschalig warmtenet verder onderzoeken samen met de betrokken stakeholders binnen deze cluster.
Is mijn woning wel geschikt voor een warmtepomp?
Dit kan je gemakkelijk in de wintermaanden testen met de ‘Zet ‘m op 50’-test, door de temperatuur van de verwarmingsketel op 50°C te zetten. Een energiezuinig huis blijft ook lekker warm als je met lagere temperaturen verwarmt. Blijft jou huis warm? Dan weet je dat je huis voldoende geïsoleerd is om een warmtepomp aan te schaffen. Hou daarbij rekening met comforttemperaturen.
Je kan ook een test online doen op www.warmtepompklaar.be.
Ga zelf aan de slag!
De informatie die je kan vinden op het internet is overweldigend waardoor je soms het bos niet meer door de bomen ziet. Daarom bundelden we samen met Igean alle informatie samen op www.duurzaamwonen.be.
Zowel online infosessies, thematische renovatietips, handige webtools en informatie over premies vind je hier terug.
Nog vragen of extra ondersteuning nodig?
Kom dan langs het Energiek loket of neem contact op met ons op via 03 650 2930.